• De toekomst van thuis

   

  Verslag BOSS Study Trip 2022

 •  

  BOSS is de studievereniging van de master Management in the Built Environment (MBE) aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. BOSS is een praktijkgerichte vereniging, die door het organiseren van verschillende evenementen werkt aan het dichten van de kloof tussen onderwijs en praktijk en studenten de kans biedt om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt. Hierin hebben BOSS en het Forum Fonds dus wat gemeen.

   

  De grootste jaarlijkse activiteit vanBOSS is de Study Trip: een op onderzoek gebaseerde zomerreis van twee tot drie weken naar een of meer bestemmingen over de hele wereld om een ​​relevante trend in de vastgoedsector te bestuderen. Elk jaar worden zo'n vijfentwintig studenten en twee docenten geselecteerd om mee te reizen. Dit jaar stond de BOSS Study Trip in het teken van “De toekomst van thuis”, waarbij de trends betaalbaarheid en duurzaamheid werden gekozen als uitgangspunt. In de zomer van 2022 ging de reis naar Scandinavië. Forum Fonds heeft de reis financieel ondersteund.

   

  Het thema kwam tot stand vanuit derealisatie van studenten dat een huis een van de belangrijkste elementen in het leven is, maar dat het steeds moeilijker wordt om het te verwerven. In Nederland staan ​​we momenteel voor de uitdaging van een woningnood waardoor de betaalbaarheid van woningen sterk is afgenomen. Deze toenemende druk op de stedelijke omgeving is niet uniek voor Nederland; veel steden over de hele wereld worden geconfronteerd met serieuze toekomstige uitdagingen zoals klimaatverandering, energietransitie en woningnood, terwijl tegelijkertijd de verstedelijkingstrend doorzet. Binnen het gebied van Urban Development Management is er steeds meer aandacht voor de vraag hoe steden zowel duurzaam als betaalbaar kunnen blijven. De vraag die dit jaar centraal stond was dan ook: “Wat zijn haalbare oplossingen om betaalbaarheid te verankeren induurzame stedelijke woningbouw?”

   

  Dit jaar ging de reis naar Scandinavië.Scandinavische landen zijn namelijk koplopers op het gebied van betaalbaarheid en duurzaamheid. Voorafgaand aan de reis werd in Nederland gewerkt aan de opzet van het onderzoek en hebben er twee inhousedagen plaatsgevonden bij relevante bedrijven. EDGE, Provast en Royal HaskoningDHV hebben de studenten op weg geholpen.

   

  Op 27 juni 2022 vertrok de groep naar het buitenland. In zeventien dagen tijd hebben studenten de steden Tampere, Turku, Stockholm, Oslo, Göteborg, Kopenhagen en Hamburg bezocht. De meerwaarde van een rondreis was in dit geval dat Scandinavië als geheel kon worden ervaren, en dat de verschillende landen onderling ook met elkaar konden worden vergeleken. Tijdens de reis hebben studenten meerdere bedrijven bezocht die allemaal hun eigen unieke kijk hebben op de trends en hebben ze projecten kunnen aanschouwen waar oplossingen in de praktijk werden gebracht.

   

  De BOSS Study Trip was, mede dankzij de steun van Forum Fonds, een mooie ervaring die heeft bijgedragen aan de kennisuitwisseling tussen studenten van de opleiding MBE en professionals in de vastgoedsector op internationaal niveau.